Bylinkové čaje, sušené byliny
Domácí pečivo, výroba jogurtu, nákypy...
DOMÁCÍ JOGURT
1 litr mléka (nepoužívejte mléko odtučněné, čím lepší mléko, tím lepší jogurt)
1 bílý jogurt s živými kulturami
Mléko svaříme a necháme vychladnout na cca 30-35°C (dá se do něj vnořit prst a nespálíme se). Do zchladlého mléka vmícháme bílý jogurt. Vlijeme do větší nádoby, nejlépe skleněné nebo postačí i hrnec. Je možné mléko rozporcovat do malých skleniček od dětské výživy, na dno lze dát pár lžiček marmelády. A to nejlepší nakonec - aby se nám jogurt dodělal, je třeba uchovat směs stále vlažnou při těch cca 30°C, takže vše strčíme pod peřinu!!! Nezapomeňte lahvičky zavíčkovat a nádobu zakrýt pokličkou nebo alobalem, aby se tam nedostaly nečistoty. Výroba trvá několik hodin, ideální je vše připravit večer, a ráno máte čerstvý jogurt. Ten pak samozřejmě uchováváme v lednici. V zimě je možné nechat jogurt udělat na topení (nesmí být moc horké), kamarádka ho dokáže připravit i v troubě nebo v létě na sluníčku (mně se to ještě nepovedlo :) ) Příští várku jogurtu si můžete udělat klidně z pár lžiček vašeho domácího jogurtu.
OVOCNÁ PŘESNÍDÁVKA
3 kg ovoce (jablka, jablka+hrušky apod.)
2 pudinky (vanilkový, ananasový)
1 litr vody
30 dkg cukru
Ovoce oloupeme, pokrájíme a podlijeme půl litrem vody a povaříme. Pudinky rozmícháme se zbývajícím množství vody a povaříme s ovocem. Dle chuti osladíme (asi 30 dkg cukru). Naplníme do sklenic, zavíčkujeme a otočíme sklenice dnem vzhůru, abychom se ujistili, že netečou.
ZDRAVÁ OVESNÁ SNÍDANĚ
1/2 hrnku ovesných vloček
1 bílý nebo ovocný jogurt
1 jablko
med
hrozinky
ořechy
Vločky zalijeme v hrnku horkou vodou a necháme chvíli nabobtnat. Mezitím si nastrouháme jablko. Potom scedíme vločky, dáme je do hlubokého talíře, na ně dáme nastrouhané jablíčko, doprostřed nalijeme jogurt, přidáme lžičku medu a dozdobíme hrozinkami, ořechy apod.
CHLEBA Z DOMÁCÍ PEKÁRNY
500 g mouky (nejlépe 250 g bílé mouky, 250 g pšeničné celozrnné mouky, možno vyzkoušet různé kombinace, při větším množství žitné mouky na expresní program chleba skoro nenakyne)
360 ml vlažné vody
2 zarovnané lžičky soli
1 lžíce cukru
1 instantní droždí
1 hrst slunečnicových semínek
2 lžíce lněných semínek
1 zarovnaná lžíce kmínu
1 lžička anýzu
2 lžičky sušené syrovátky (není nutné)
možno přidat trochu dýňových semínek
Do nádoby na chleba dáme vlažnou vodu a sůl, teprve poté přidáme mouku, semínka, syrovátku, kmín, anýz. Navrch dáme cukr a na něj droždí. Pekárnu nastavíme na 1250 g, střední kůrku. Háky můžete po ukončení míchání vyjmout. Semínka můžete přidat až při signálu, aby se - hlavně ta větší, jako jsou dýňová - neposekala. S tímto receptem se chleba udělá dobře i v expresním programu :)
RÝŽOVÝ NÁKYP S JABLKY A TVAROHEM
30 g cukru moučka
3 vejce (bílky šleháme zvlášť)
500g nastrouhaných jablek
1 tvaroh
skořice
sůl
350 g sypané rýže
120 g cukru
100g másla
1 lžičky citrónové kúry
0,75 dcl až 1 litr mléka
máslo nebo Hera
Rýži uvaříme v mléce do měkka, přidáme 50g másla a špetku soli. Pokud je rýže ještě tvrdá, přilijeme mléko, aby se nepřipálila. Necháme vychladnout. Poté přidáme žloutky, našlehaný sníh, citr.kúru, 60g cukru. Vše promícháme. Polovinu dáme do pečící nádoby (menší pekáč), navrch pokladame nastrouhaná jablka smíchaná se zbytkem cukru a skořicí. Navrch rozetřeme tvaroh (můžeme ho případně trošku naředit mlékem a trochu přisladit cukrem). Poté přidáme zbylou část rýžové směsi a pokryjeme ji plátky másla nebo Hery. Necháme péct do růžova. Posypeme před podáváním moučkovým cukrem.