Vánoční cukroví
14.11.2011 19:10
Na této stránce jsem pro vás připravila některé zajímavé tradiční recepty na vánoční cukroví. Některé z nich pekla ještě moje babička na Slovensku. Postupně budou přibývat ještě další recepty na vánoční cukroví. U všech receptů na vánoční cukroví je možno použít tmavou mouku, případně použít...
—————
14.11.2011 19:11
1 sladké kondenzované mléko
2 dcl mléka
6 lžic sušeného mléka
80 dkg cukru
2 vanilkové cukry
1/2 ztuženého tuku - Omega
Smícháme mléko, cukr a kondenzované mléko, vaříme 45 minut a stále mícháme, hlavně ke konci. Potom se přidá 1/2 Hery a vaří ještě 15 minut, důkladně vymícháme. Hotovou...
—————
14.11.2011 19:11
Těsto:
22 dkg moučkového cukru
24 dkg rozemletých piškotů
13,5 dkg másla
3 lžíce kakaa
4 lžíce rumu
3 lžíce mléka
1 vanilkový cukr
Náplň:
10 dkg másla
1 lžíce rumu
1 žloutek (lze uvařit)
8 dkg moučkového cukru
Všechny přísady na těsto smícháme do hladké hmoty. Zvlášť si...
—————
14.11.2011 19:12
20 dkg cukru
1 slazené kondenzované mléko (nebo 40 dkg cukru + 1 neslazené kond.mléko)
6 žloutků
1 vanilkový cukr
0,5 litru rumu (já dávám jen 0,25 litru + 1 neslaz. kondenz. mléko navíc)
V robotu mícháme všechny přísady kromě rumu 0,5 hodiny. Poté pomalu mícháme a přidáme rum.
—————
14.11.2011 19:14
ŽLOUTKOVÉ ŘEZY
Těsto:
21 dkg másla
21 dkg moučkového cukru
21 dkg mletých vlašských ořechů
11 dkg hladké mouky
sníh ze 4 bílky
prášek do pečiva
Poleva:
4 žloutky
20 dkg moučkového cukru
Přísady na těsto smícháme dohromady na hladkou hmotu. Upečeme v troubě. Mezitím si v robotu umícháme polevu....
—————
14.11.2011 19:14
0,5 litru šlehačky
1 Hera
0,5 kg hladké mouky
Všechny přísady smícháme na hustší těsto. Vykrájíme různé vzory a upečeme. Ještě teplé obalujeme ve vanilkovém cukru.
—————
14.11.2011 19:15
24 dkg mletých ořechů
30 dkg hladké mouky
20 dkg moučkového cukru
20 dkg tuku
2 vejce
přidáme dle chuti: skořici, lžíci kávy, muškátový oříšek, hřebíček, kakao a citrónovou kůru
Těsto napěchujeme do kovových formiček, upečeme a vyklopíme. Pečeme v troubě při 80 - 100...
—————
14.11.2011 19:15
200 g mletých mandlí
280 g moučkového cukru
2 bílky
čokoláda na vaření
Mandle, cukr a bílky smícháme dohromady a vypracujeme tužší hmotu. Vytvarujeme malé houbičky-hříbečky, kloboučky namočíme do rozpuštěné čokolády a necháme uschnout.
—————
14.11.2011 19:16
asi 50 rohlíčků
příprava: asi 30 minut
150 g hladké mouky
100 g Hery
50 g mletých vlašských ořechů
20 g moučkového cukru
1 žloutek
hladká mouka na posypání válu
pečící papír
moučkový a vanilkový cukr na obalení
Z přísad vypracujeme vláčné těsto, které necháme 30 minut odpočinout v...
—————
14.11.2011 19:16
1 bílek
120 g moučkového cukru
120 g sladkých rozemletých mandlí
Mandle smícháme s cukrem, vidličkou napěníme bílek a třeme, až je hmota vláčná. Pokud je těsto příliš řídké, přidáme cukr, je-li husté, naředíme ho bílkem. Hotovou hmotu zformujeme do válečku, přikryjeme fólií a uchováváme v...
—————
14.11.2011 19:17
2 díly moučkového cukru
1 díl sušeného mléka
med
voda
šťáva z červené řepy na obarvení
Všechny přísady zpracujeme na tužší, ale tvárnou hmotu. Zabalíme ji do fólie a uchováváme v chladu do dalšího zpracování. Navlhčíme-li si ruce olejem, tvaruje se mnohem lépe. Vytvarované figurky necháme...
—————
14.11.2011 19:17
Pokud si připravíte jednoduchou šablonu domečku, můžete dle následujícího receptu udělat krásnou perníkovou chaloupku, která rozzáží očička vašich dětí a vás vrátí do vzpomínek na dětství :) Ze zbylého těsto vykrájíte ještě spoustu perníčků.
Šablona:
2 díly na střechu (A5)
2 díly na boční...
—————
14.11.2011 19:26
KOKOSOVÉ PUSINKY (MAKRONKY)
4 bílky
25 dkg cukru
25 dkg strouhaného kokosu
špetka soli
Bílky vyšleháme do tuhého sněhu a pomalu přisypeme cukr. V horké vodní lázni mícháme 8-10 minut, až se hmota táhne. Předehřejeme troubu na 150 stupňů. Vmícháme kokos, sůl a lžičkou tvoříme na plechu vyloženém...
—————
21.12.2019 20:40
OŘÍŠKY PLNĚNÉ KRÉMEM
300g hladké mouky
80g moučkového cukru
100g mletých vlašských ořechů
230g másla
1 žloutek
špetka mleté skořice
Všechny suroviny smícháme a vypracujeme hladké těsto, které necháme pár hodin odpočinout v chladu. Do formiček ve tvaru ořechu vtlačíme...
—————