Bylinkové čaje, sušené byliny
Moučníky, bábovky, koláče, vánočka...
Není nutné se úplně vyhýbat sladkým jídlům, člověka pak může o to víc honit mlsná :) Dají se připravit tak, že mohou být díky dobře zvoleným surovinám tělu prospěšná. Pro dobrý pocit a své zdraví můžete obyčejný cukr nahradit cukrem tmavým a bílou mouku moukou tmavou, lze použít půl tmavé a půl světlé, nebo raději celou dávku tmavé mouky, které může být o trošičku více, než je uvedeno v dávkování. Uvidíte, že si na novou chuť moučníků rychle zvyknete. Formu můžete vymazat máslem a posypat místo moukou strouhaným kokosem. Je to rychlejší a dodá to vašemu moučníku zajímavou chuť. Místo běžného vanilkového cukru s umělým etylvanilinem používejte vanilkový cukr s přírodní vanilkou a místo kypřícího prášku s fosfáty používejte bezfosfátový kypřící prášek s vinným kamenem (vše lze koupit v prodejnách zdravé výživy).
TVAROHOVÝ NÁKYP/KOLÁČ
250 g másla
250 g cukru
250 g měkkého tvarohu
250 g polohrubé mouky
4 vajce
1 prášek do pečiva
40 g rozinek
šťáva z 1 chemicky neošetřeného citrónu
dle chuti trošku rumu
špetka soli
Rozinky zalijte horkou vodou nebo několika lžícemi rumu a nechte je nabobtnat. Máslo utřete s cukrem a žloutky, potom vmíchejte tvaroh, špetku soli, citrónovou šťávu, rozinky, mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec přidejte sníh z bílků. Vymažte formu a pečte zvolna cca 30 minut. Pak nechte ještě ve vypnuté troubě asi 10 minut dojít.
TMAVÉ ČOKOLÁDOVÉ SUŠENKY
150 g másla
150 g hnědého cukru
200 g polohrubé mouky
1 balíček vanilkového cukru
2 vejce
1 lžička kypřícího prášku do pečiva nebo jedlé sody
100 g mletých oříšků (vlašské či lískové, dále lez použít kokos či drcené mandle nebo mandlové štěpy)
100 g čokolády
Máslo a cukr ušleháme do pěny. Postupně zašleháme vejce a vanilkový cukr. Mouku smícháme s kypřícím práškem a vmícháme ji do máslové pěny. Přidáme mleté oříšky a nadrobno nakrájenou čokoládu. Troubu předehřejeme na 180°C. Na plech dáme pečící papír. Pomocí dvou lžiček klademe na plech hromádky o velikosti vlašského ořechu, ponecháváme odstupy, těsto se může rozeběhnout. Pečeme asi 15 minut.
RYCHLÁ BUCHTA OD TETY STÁNI
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru
1 hrnek vlažného mléka
2 vejce
1 prášek do pečiva
1 sladká šlehačka
1 sáček strouhaného kokosu
Vše smícháme a vlijeme na pekáč. Povrch koláče posypeme 1 hrnečkem cukru smíchaným s 1 hrnečkem kokosu. Upečené polijeme 1 sladkou šlehačkou.
TVAROHOVÁ BÁBOVKA
3 hrnky polohrubé mouky
1 vrchovatý hrnek moučkového cukru
1 měkký tvaroh
3 vejce
1 Hera
1 prášek do pečiva
mléko na zředění
kakao
Heru necháme změknout a pak vše promícháme. Část těsta můžeme smíchat s kakaem. Těsto můžeme ještě dle potřeby naředit mlékem. Pečeme zvolna asi 45 minut.
JOGURTOVÁ BÁBOVKA
3 kelímky od jogurtu polohrubé mouky
2 kelímky moučkového cukru
2 kelímky bílého jogurtu
3 vejce
1 kelímek oleje
1 vanilkový cukr
1/2 prášku do pečiva
TVAROHOVÉ LÍVANCE
250 g tvarohu
2 vejce
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce vlažného mléka
1 lžíce cukru
CHEESECAKE
- 200 g sušenek (nejlépe máslových, BEBE, Albert apod.), nadrcených válečkem nebo v mixeru
- 100 g rozpuštěného másla nebo rostlinného tuku
- 500 g jemného tvarohu nebo ricotty
- kůra nastrouhaná ze 2 velkých citronů a 3 lžíce citrónové šťávy
- 50 g krupicového cukru (můžete použít i hroznový)
- 3 žloutky z velkých vajec
- 2 lžíce jemné krupičky
- 200 g jahod
- 3 lžíce jahodové zavařeniny
MARCIPÁN (Z MANDLÍ)
1 bílek
120 g moučkového cukru
120 g sladkých rozemletých mandlí
Mandle smícháme s cukrem, vidličkou napěníme bílek a třeme, až je hmota vláčná. Pokud je těsto příliš řídké, přidáme cukr, je-li husté, naředíme ho bílkem. Hotovou hmotu zformujeme do válečku, přikryjeme fólií a uchováváme v chladu do dalšího zpracování.
FINSKÝ SYPANÝ KOLÁČ
3 hrnky polohrubé mouky (může být půl tmavé, půl světlé)
1/2 hrnku cukru
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
Vše promíchat v míse, dát 2/3 na plech, který můžete vymazat máslem
Náplň:
3 tvarohy
3 vejce
0,5 l mléka
1 vanilkový cukr
1 hrnek moučkového cukru
šťáva z 1/2 citrónu
Nalít tvarohovou náplň na těsto, navrch nasypat zbytek směsi a na povrch naklást plátky másla nebo Hery (tak 2/3)
Pečeme při 180° C
PERNÍK
3 hrnky polohrubé mouky (může být půl tmavé, půl světlé)
1 hrnek cukru
2 hrnky mléka
2 vejce
1 kypřící prášek do perníku
1 vrchovatá lžíce kakaa
3/4 hrnku oleje
1 čokoládový pudink
Vše promíchat, nalít na vymazaný plech nebo pečící papír, péct při 180° C. Navrch můžete ozdobit čokoládovou polevou.
VÁNOČKA
400 ml teplého mléka
90 g Hery nebo másla (rozpustit)
2 vajíčka (rozšlehat vidličkou)
1 kg polohrubé mouky
250 g cukru
špetka soli
1 vanilkový cukr
1 droždí
citrónová kůra (z 1/2 citrónu nebo 1 vrchovatá lžička sušené kůry)
mandle, rozinky
na potření vejce
VÁNOČKA - KVÁDR - Z DOMÁCÍ PEKÁRNY
Vycházejte z výše uvedeného návodu, jen dejte poloviční dávky. Tak si připravíte báječnou "vánočku" v domácí pekárně - rychle, bez pletení, na ráno ke snídani.
Nejdříve nalijte mléko, poté přidejte sůl, navrch dejte mouku a ostatní suroviny. V hrnečku si z trošku teplého mléka, droždí a cukru rozdělejte kvásek. Ten pak přidejte navrch. Pekárnu nastavte na rychlý program 5. Vše nechte promíchat a ve chvíli, kdy už by mělo začít těsto kynout, celý proces zopakujte. Tedy opět nastavte rychlý program č.5 a nechte dojít až do konce. Je možné, že budete potřebovat normální dlouhý program, vše záleží na druhu pekárny.