Bylinkové čaje, sušené byliny
Pampeliškový med, bylinkové medy, sirupy
PAMPELIŠKOVÝ MED nebo SEDMIKRÁSKOVÝ MED
365 kvítků pampelišek (nebo 1000 sedmikrásek)
2 litry vody
2 celé omyté chemicky neošetřené citróny
2 kg pískového cukru
Omyté pampeliškové květy vložíme do většího hrnce (4 litry) a přelijeme je 2 litry vody. Poté přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Vše necháme do 2.dne vylouhovat. Druhý den květy vymačkáme nejlépe přes čisté plátno. Do získané tekutiny přidáme na kolečka nakrájený citrón zbavený pecek a cukr. Přivedeme k varu za občasného míchání novou vařečkou. Necháme vychladnout a opět přivedeme k varu a opět necháme vystydnout, tak dlouho, dokud není med dostatečně hustý. Horký med plníme do sklenic, zavíčkujeme a obrátíme.
Pokud budete med vařit dlouho, například jak se doporučuje v jiných receptech až 1 a půl hodinu, tak vám med sice krásně zhoustne, ale ztratí se mnoho účinných látek. Lepší je k varu pouze přivést a rychle vypnout, nechat zchladit a vše opakovat.
Podobným způsobem můžete připravit sirup či med z třezalky, jitrocele, lípy, květů černého bezu a podobně.
Dobrý tip: Pampelišky sbírejte až 3.sluneční den (kdy nepršelo), jinak budou mít málo pylu a med bude řídký
PAMPELIŠKOVÝ MED - VARIANTA S MEDEM:
400 kvítků pampelišek
2 citróny
600 g medu (od včelaře, ne ze supermarketu)
3 litry vody
DOMÁCÍ SIRUP NA KAŠEL, ODHLENĚNÍ, POSÍLENÍ IMUNITY, NESPAVOST...
Sirup si vyrobíte jednodušše sami doma, potřebujete buď jednotlivé sušené bylinky (mateřídouška, jitrocel, echinacea, kozlík, meduňka apod. - více info o bylinkách najdete zde)
Sušené bylinky koupíte zde: PRODEJ SUŠENÝCH BYLINEK - BYLINÁŘSTVÍ MAYA
nebo si můžete pořídit již hotové bylinkové směsi na daný problém a z nich si sirup podle následujícího receptu připravit. Bylinkové směsi najdete zde
TIPY NA JEDNOTLIVÉ SIRUPY NAJDETE ZDE
RECEPT NA VÝROBU BYLINNÉHO SIRUPU
70-100g sušených bylinek nebo jednu připravenou 200g bylinkovou směs - HOTOVÉ BYLINKOVÉ SMĚSI KOUPÍTE ZDE (vystačí vám na dvě až tři dávky sirupu)
1 kg cukru
1 l studené vody
1 citrón (bez chemického ošetření, nebo ho umyjte důkladně octem)
Bylinky přelijte studenou vodou, přidejte nakrájený citron a nechte louhovat přes noc. Druhý den sceďte. Potom přidejte cukr, počítejte na 1 litr vody asi 1kg cukru. Přiveďte k varu a ihned odstavte, nevařte, pokud je sirup dost hustý, ihned slijte do sklenic a uchovejte v temnu. Po otevření uchovejte v ledničce. Pokud je sirup málo hustý, nechte ho vychladnout a pak opět přiveďte k varu. Můžete tento postup několikrát opakovat, případně přidat trošku cukru, aby sirup byl opravdu hustý. Držím palce, ať se dílo podaří :) andrea maya
LEVANDULOVÝ CUKR
500 g cukru
snítky levandule
Uzavřít do skleněné lahve a nechat asi 7-14 dní ovonět, občas protřepat, snítky pak můžete vyndat
Květy sbírejte za krásného počasí kolem poledne, nejlépe 3.slunečný den, ne po dešti
Někdo vyrábí levandulový cukr i tak, že smíchá kvítky s cukrem nebo je rozmixuje robotem. Používá se na 500g cca 6 lžic čerstvé levandule nebo 4 lžíce sušené. V uzavřených nádobách v temnu a suchu vydrží cukr asi rok. Můžete použít také citrónovou nebo pomerančovou kůru, případně jiné bylinky :)
KRÁSNĚ BAREVNÝ KVĚTINOVÝ ČAJ
sléz maurský
měsíček zahradní nebo lékařský
heřmánek pravý
řebříček květy
lichořeřišnice
plátky růže
Na 1 šálek se užívá 1 lžíce směsi, louhovat asi 5 minut
LEVANDULOVÝ CUKR
500 g cukru
snítky levandule
Uzavřít do skleněné lahve a nechat asi 7-14 dní ovonět, občas protřepat, snítky pak můžete vyndat
Květy sbírejte za krásného počasí kolem poledne, nejlépe 3.slunečný den, ne po dešti
Někdo vyrábí levandulový cukr i tak, že smíchá kvítky s cukrem nebo je rozmixuje robotem. Používá se na 500g cca 6 lžic čerstvé levandule nebo 4 lžíce sušené. V uzavřených nádobách v temnu a suchu vydrží cukr asi rok. Můžete použít také citrónovou nebo pomerančovou kůru, případně jiné bylinky :)
KRÁSNĚ BAREVNÝ KVĚTINOVÝ ČAJ
sléz maurský
měsíček zahradní nebo lékařský
heřmánek pravý
řebříček květy
lichořeřišnice
plátky růže
Na 1 šálek se užívá 1 lžíce směsi, louhovat asi 5 minut