Bylinkové čaje, sušené byliny
Protiplísňová dieta - mykóza, kvasinky v pochvě, svědění pochvy, výtok, gynekologické potíže, plísně, streptokok v pochvě aj.
29.11.2011 20:37Pokud Vás trápí uvedené potíže, jako jsou například: mykóza, výtok, kvasinky v pochvě, streptokok v pochvě, gynekologický zánět, gynekologické potíže, plísně v organismu či plíseň například na nohách apod., je třeba nejen upravit složení potravin a jídelníčku, ale především je naprosto nezbytně nutné dodržovat přísnou protiplísňovou dietu a hygienu. Jen tak může dojít k uzdravení organismu, k posílení imunity proti plísním, takže se nemoc nebude vracet.
Vyzkoušejte bylinkový čaj MYKÓZA/KVASINKY/ZÁNĚT MOČOVÝCH CEST/PÁLENÍ V POCHVĚ
PROTIPLÍSŇOVÁ DIETA - PROTIPLÍSŇOVÁ OPATŘENÍ
- vyvařte všechno, co vyvařit jde
- žehlete pokaždé svoje spodní prádlo
- zvykněte si používat prací prášek pro děti
- pokud máte dlouhodobé potíže a stále nic nepomáhá, nechte si udělat test na kvasinky, mykózu, chlamydie, ureoplasmu (kvasinky lze také objevit krevním testem, testem ze šupin kůže, nehtů, sekretů, z moči či testem ze vzorků stolice)
- každý má svůj ručník - nepůjčujte nikomu své hygienické potřeby, ručníky, oblečení (je to přenosné)
- noste pouze bavlněné prádlo
- vyhýbejte se antibiotikům, pokud je nutné antibiotika podat - v případě napadení organismu baktériemi nikoli viry - zjistíte rychlým krevním testem přímo v ordinaci svého lékaře odběrem kapky krve z prstu!!! Výsledek znáte do pár minut. Tento test se jmenuje CRP - bez něj není důvod k podání antibiotik!!!
- upravte životosprávu
- dodržujte pitný režim – alespoň 2 - 4 litry denně, (v létě samozřejmě víc) podle vaší váhy, výšky a ročního období
- zvyšte svou imunitu - vyzkoušejte naše bylinkové čaje a bylinkové koupele na posílení imunity a zvýšení obranyschopnosti organismu
- upravte střevní mikroflóru - věřte ale spíše přírodním vitaminům a minerálům, než-li umělým multifuknčním tabletám z pixly, nedejte na reklamu a hezké lákavé obrázky
- zkuste se vyhnout klasickým dámským vložkám, ve kterých je chlor, např. v DM drogerii mívali vložky bez dráždivého chloru
- v žádném případě nepoužívejte parfémované vložky, ani žádné tampóny, dále vylučte barevný či parfémovaný toaletní papír
- vyhýbejte se koupelím v bazénu i koupelím ve vaně, zvláště s pěnou či jinými dráždivými přísadami (nahraďte je výluhem z bylin, případně obyčejnou solí)
- vyhněte se po čas léčby intimnímu poměru a přelečte bylinami i partnera (nezkoušejte sama sebe ošálit hláškou "to se nedá vydržet, on to nevydrží apod.", jde o vaše zdraví!!! Z neléčených zánětů mohou vzniknou další ženské vážnější či méně vážnější zdravotní potíže
- umývejte se po čas léčby spíše jen teplou vodou nebo přírodními mýdly (co je moc barevné a hodně voní, je nápadné)
CO DODRŽOVAT PŘI PROTIPLÍSŇOVÉ DIETĚ
- k prevenci a léčbě potíží je nutné zredukovat množství plísní v organismu
- dodržujte protikandidovou (protiplísňovou) dietu
- po dobu 3 – 6 měsíců nejezte a nepijte čokoládu, kakao, kávu, mléko, mléčné výrobky, výrobku z bílé mouky, kečup, rajčata, hořčici, majonézu, kynuté a třené buchty a pečivo, veškeré sladkosti, oplatky, žvýkačky, hovězí a králičí maso, uzeniny, brambory, tropické ovoce, oříšky
- Bližší informace o postižení plísněmi a protiplísňové dietě najdete v knížce "Candida - základní kniha & kuchařka", H. Gustafsonová, M. O'Sheaová, Pragma, Praha 1997.
PROTIPLÍSŇOVÁ DIETA - VHODNÉ POTRAVINY:
- Na prvním místě se ve vašem jídelníčku musí nacházet zelenina a saláty - čerstvé nebo šetrně podušené, podle sezónní nabídky.
- Další povolené potraviny jsou - brambory, špenát, sója, čínské zelí, fazole, křen, cibule, pórek, ředkvičky, česnek, ale i ostrá hořčice.
- Ovoce jen v malých dávkách a pouze čerstvé - ananas, angrešt, borůvky, brusinky, citróny, grapefruit, hrušky kyselé, jablka kyselá ( i jablečný protlak), jahody, kiwi, meruňky, nektarinky, ostružiny, pomeranče, rybíz, švestky, višně.
- Místo kávy zkuste pít čekankovou, špaldovou či žitnou kávu - je mnohem zdravější!
- Dále můžete ryby, sýry, vejce.
- Jezte čerstvé kysané zelí ze sudu - "zeláku" (ne však konzervované ve skle), buď syrové jako salát nebo krátce podušené.
- Z mléčných výrobků jsou povoleny podmáslí a přírodní jogurt - to jsou vyhlášení "nepřátelé" kvasinek. Takže je zařaďte do jídelníčku alespoň jednou denně. Dále pak zařaďte do svého jídelníčku máslo, kefír, sýr Mozzarella nebo sýr Ricotta.
- Pečivo můžete jíst pouze celozrnné, špaldové, grahamové, také kukuřičné, rýžové (křupavé chlebíčky).
- Rýže se doporučuje celozrnná dlouhozrnná - neloupaná.
- Zeleninu a saláty čistěte důkladně, abyste zabránili nové infekci. Zeleninu připravujte šetrným způsobem, aby se zachovaly vitaminy, minerály a jiné zdravé látky, které obsahuje. Příliš dlouhé vaření je ničí.
- K úpravě vašich pokrmů používejte dušení, vaření v páře, ohřívání ve varných sáčcích nebo v keramickém nádobí.
- Jako koření používejte čerstvé bylinky, solí šetřete.
- Pijte v dostatečném množství minerální vodu, čerstvě připravené zeleninové šťávy, bylinkové čaje, čaj lapacho a čaj mátový.
- Abyste příliš nehubli, můžete si dát denně několik lžiček panenského olivového oleje nebo hrst slunečnicových či dýňových semen.
PROTIPLÍSŇOVÁ DIETA - NEVHODNÉ POTRAVINY:
- Vyhýbejte se vepřovému masu.
- Vyhněte se konzervám všeho druhu, stejně tak nakládané zelenině jako jsou okurky, řepa, fazole, hrášek nebo hotové výrobky z brambor.
- Vynechte koláče, med, fruktózu-ovocný cukr, pudinky z prášku, sirupy, sušené ovoce, sušenky, třtinový cukr, umělá sladidla, alkoholické a sladké nápoje, sladké čaje, limonády, dále vynechte výrobky z instatního kakaa a také velmi sladké ovoce jako jsou banány, hrozno, mandarinky, broskve, kompoty, koncentrované šťávy, konzervované ovoce, džemy, kečupy a přislazenou sojovou omáčku.
- Dále vynechte živočišné marinované pokrmy, ovocné jogurty a vůbec pokrmy obsahující cukr, mouku a konzervační látky, hotové omáčky, bílou mouku, loupanou rýži, obilné klíčky a přípravky na zahušťování omáček i těstoviny z bílé mouky.
- Zřekněte se cukru ve všech podobách a všech jídel, ve kterých je obsažen, bílé rýže a všech výrobků z bílé mouky (nahraďte ji celozrnnou pšeničnou, grahamovou nebo špaldovou).
- Pijte co nejméně kávu a černý čaj, neboť oba nápoje jsou silně kyselinotvorné.
- Léčebná kúra většinou trvá od 3 do 6 měsíců.
- Po skončení kúry se stravujte i nadále zdravě, získa-li jste nové návyky, tak proč je měnit, když jsou vašemu zdraví prospěšné.
- Zkuste přemýšlet nad dělenou stravou. Nepředstavuje velké omezovaní a pro organismus je velice přínosná.
- Prostudujte i naši stránku o éčkách v potravinách a vyhýbejte se konzervantům, barvivům a dochucovadlům.
CO DĚLAT PO UKONČENÍ PROTIPLÍSŇOVÉ DIETY:
- V dalším období si pěstujte a hýčkejte prozatím oslabenou střevní mikroflóru. Mějte na paměti, že tělo a střeva jsou dosud v rekonvalescenci. Dodržujte co nejvíce doporučení protiplísňové diety.
- Měli byste se i nadále pokud možno vyhýbat sladkostem, cukru, velmi sladkému ovoci a alkoholickým nápojů.
- V žádném případě byste v této době neměli provádět střevní výplachy, aby se namáhavě vytvořená střevní mikroflóra hned zase nevyplavila. Střevní výplach aplikujte pouze při zahájení léčby, kdy jste ještě neinvestovali námahu do obnovení funkce.
- Protiplísňová dieta není žádnou redukční dietou. Neměla by vést k tomu, že budete stejně vyhladovělí jako kvasinky. Jestliže jste tedy během léčby nechtěně zhubli, je nyní nejvyšší čas zase srovnat hmotnost. Nikoliv však sladkostmi, ale zeleninou, jáhlami, pohankou, bramborami a jinými "zdravými" potravinami. Nadále se vyhýbejte potravinám se škodlivými éčky, konzervantům, barvivům, dochucovadlům a hotovým jídlům, které stačí jen "ohřát".
—————