Bylinkové čaje, sušené byliny
MEDY, SIRUPY
19.05.2011 22:58PAMPELIŠKOVÝ MED
365 kvítků pampelišek
2 celé omyté chemicky neošetřené citróny
2 kg pískového cukru
Omyté pampeliškové květy vložíme do většího hrnce (4 litry) a přelijeme je 2 litry vody. Poté přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Vše necháme do 2.dne vylouhovat. Druhý den květy vymačkáme nejlépe přes čisté plátno. Do získané tekutiny přidáme na kolečka nakrájený citrón zbavený pecek a cukr. Přivedeme k varu za občasného míchání novou vařečkou. Necháme vychladnout a opět přivedeme k varu tak dlouho, dokud není med dostatečně hustý. Horký med plníme do sklenic, zavíčkujeme a obrátíme.
Podobným způsobem můžete připravit sirup či med z třezalky, jitrocele, lípy, černého bezu a podobně.
—————