Bylinkové čaje, sušené byliny
Babské rady pro pečení a vaření
Pečení
Míchání těsta - vždy míchejte těsto jen jedním směrem, pokud při míchání měníte směr, těsto hůř a déle kyne.
Pro lepší chuť zákusků - do každého pečení přidejte špetku soli.
Sražený máslový krém - zachráníte ho tak, že ho dáte do misky a v horké vodní lázni mícháte tak dlouho, až se zase pěkně spojí. Poté misku vyjměte a míchejte až do zchladnutí.
Nadýchané a jemné palačinky - palačinky budou jemné, když do nich přidáte trošku oleje, hodně nadýchané budou, pokud smícháte mléko s minerálkou.
Osvěžení po práci v horké kuchyni nebo horkých letních dnech - ponořte ruce až po lokty na 2-3 minuty do studené vody.
Prášek do pečiva - když přidáte prášek do pečiva rychle ztrácí svou schopnost kypřit, proto ho přidávejte až nakonec nebo pracujte nejprve s tou částí těsta, kam se kypřící prášek nepřidává. Nakonec ho ale nezapomeňte přidat ! :)
Pro snadné krájení dortu použijte místo nože silnější nit. Uchopte do každé ruky jeden konec niti, obkružte ji kolem dortu, a na druhé straně překřižte a stahujte, až se plocha odkrojí. Stejně tak nakrájíte i knedlíky - utvořte kolem knedlíku smyčku a tahem opatrně rozkrojte. Ke krájení se dá sehnat silikonová nit.
Hladká poleva na dortu - před poléváním polevou naneste na těsto marmeládu v tenké vrstvě, zahladí se póry těsta a poleva pak bude krásně hladká. Aby se poleva leskla, naneste teplou polevu na vychladlý korpus a vložte na chvíli do zahřáté trouby.
Dort se nepřipeče, když formu s těstem postavíte v troubě na plech, který posypete solí.
Pro snadné vyklopení bábovky - než dáte formu do trouby, vymaštěnou tukem ji na chvíli vložte do ledničky. Tuk se nepromíchá s moukou či strouhankou a forma pak tolik nelepí. Pokud nejde bábovka vyklopit, položte na formu utěrku namočenou ve studené vodě a chvíli jí na formě nechte.
Ovocný koláč - pod ovoce nasypejte strouhanku, nastrouhané ořechy, mandle nebo kokos. Těsto potom pod ovocem nezvlhne.
Jak uchovat čerstvé pečivo - vložte pečivo do plechové krabice a přidejte mezi čerstvé pečivo, koláče nebo sušenky kousek jablka. Místo jablka můžete vyzkoušet přidat kousek chleba.
Nedávejte koláče nebo buchty ještě horké na talíř nebo porcelánovou mísu - zvlhly by a zespodu se přilepily.
Hnědý koláč, který není uvnitř ještě dopečený - abyste dopekli koláč, který je uvnitř ještě nedopečený, ale zvrchu se začíná připalovat, položte navrch pečící papír. Tak se už nebude připalovat, ale uvnitř se koláč dopeče.
Zkouška droždí - rychle a snadno vyzkoušíte, zda je droždí ještě dobré. Malý kousek droždí hoďte do horké vody. Pokud ihned vystoupí na povrch, má ještě dobrou schopnost kynout. Čerstvé droždí je na omak jemné, má růžovo-hnědou barvu, příjemně voní a při lámání vytváří lístky. A naopak vyschlé droždí je tvrdé, má trhliny a tmavou nebo dokonce nazelenalou barvu. Takové droždí už nepoužívejte! Těsto si zničíte - nevykyne.
Válení těsta - pokud nemáte po ruce váleček, vyzkoušejte těsto uválet čistou lahví.
Aby se těsto při válení nelepilo - dejte váleček na nudle asi na hodinu do mrazáku, pak se těsto určitě lepit nebude!
Kakaové těsto v mramorové bábovce - aby kakaové těsto nebylo oproti světlému suché, přidejte do něj trošku oleje.
Jablkový koláč bude šťavnatější, když na něj před pečením položíte pomaštěný papír a sundáte ho až těsně před dopečením.
Drobenka chutná lépe, když do ní přidáte trošku vanilkového pudinku nebo hrst strouhaného kokosu. Místo hrubé mouky přidejte do drobenky dětskou krupičku - koláče pak budou mnohem křehčí.
Abyste měli těsto ještě křehčí - přidejte do vajec trošku citrónové šťávy.
Vyboulený dort - vyboulený dort překlopte ještě i s formou na prkýnko a nechte ho tak asi 15 minut. Pak už bude krásně hladký a rovný.
Aby těsto kynulo rovnoměrně - nechte asi 10 minut zpočátku pečení pootevřenou troubu, například tak, že do dvířek dáte vařečku.
Kynuté těsto - všechny přísady i vaše pracovní náčiní musí být vlažné. Pokud budou studené, těsto bude kynout velice pomalu. Pokud horké, těsto nevykyne, protože se zničí kvasinky v droždí.
Pokud vám dojdou vajíčka do těsta na ovocný koláč, přidejte místo jednoho vejce 1 lžičku octa.
Vaření
Připálili jste oblíbený hrnec? Posypte dno hrnce sodou na praní, zalijte trochou vody a povařte.
Maso při vaření změkne, když k němu přidáte jedlou sodu :)
Bramboráky budou krásně křupavé, když do těsta přidáte jeden tvaroh.
Brambory se rychleji uvaří, když k nim přidáte kypřící prášek nebo kousek másla. Nezapomeňte brambory vždy vařit s bobkovým listem - odvádí škrob, který zatěžuje naše klouby!
Nespotřebovanou rozkrojenou cibuli nedávejte do ledničky jen tak. Buď vám nakrojená pomůže odstranit zápach z lednice tím, že ho do sebe naseje, ale pak ji nekonzumujte. Nebo ji lehce potřete tukem a zabalte do alobalu - pak ji můžete použít k přípravě jídel.
Při smažení přidejte do tuku trošku mouky nebo soli - nebude tolik prskat :)
Křupavou kůrčičku u kuřete a drůbeže získate tak, že maso během posledních minut pečení polijete ledovou slanou vodou nebo pivem.
Čerstvé kravské mléko se vám při svařování nepřipálí, když dno vymažete máslem nebo ho vypláchnete studenou vodou. Mléko vám nepřeteče, když okraje hrnce namažete máslem.
Na pudinku se vám neudělá škraloup, když na uvařený pudink položíte pečící papír a pudink dáte do lednice. Vanilkový cukr přidávejte do pudinku až po uvaření, jinak ztratí svou vůni.
Pokud je tvaroh příliš řídký, aby se dal použít na pečení, přidejte do něj dvě lžíce solamylu.
Parmazán vám zůstane až několik měsíců čerstvý, když ho obalíte solí.
Povrch opotřebované teflonové pánvičky vylepšíte, když do ní pomocí pečícího papíru vetřete na trošku jedlého oleje.
Slanina se nebude při pečení kroutit, když ji namočíte předtím do studené vody nebo ji propícháte vidličkou.
Udělejte do karbanátků při pečení vařečkou důlek, rychleji a rovnoměrně se opečou a otvor se zacelí.
Pokud vám vadí, že vám při vaření popraskají párky, tak je předtím polijte horkou vodou, mlékem nebo je dejte namísto do studené vody rovnou do teplé vody a přiveďte k varu.
Aby pečené maso nebylo tuhé, je vhodné ho ještě syrové potřít citrónem a nechat 1/4 hodiny odležet.
Aby byla kůrčička na pečeném kuřeti pěkně křupavá, polijte maso během posledních pár minut pečení ledovou vodou nebo pivem.
Jehněčí a skopové ztratí svou charakteristickou vůni,když maso před úpravou potřete hořčicí.
Salám se lépe oloupe, když ho předtím ponoříte na několik minut do studené vody.